Картината Африканската Мона Лиза на нигерийския живописец Бен Енуънуу беше продадена

...
Картината Африканската Мона Лиза на нигерийския живописец Бен Енуънуу беше продадена
Коментари Харесай

Продадоха Африканската Мона Лиза

Картината " Африканската Мона Лиза " на нигерийския живописец Бен Енуънуу беше продадена на аукцион в Лондон за 1,2 млн. лири, предават международните медии. 

Продажбата е била проведена посредством наддаване по-рано този месец от комерсиална къща Bonhams. Картината е била открита в апартамент в Северен Лондон, след като беше считана за изгубена в продължение на десетилетия. Тя изобразява принцеса Адетуту Адемилую, наричана Туту, и е нарисувана през 1974 година Художникът има нарисувани три портрета на принцесата, всички от които се считаха за изчезнали. Репродукции на творбите са показвани из цяла Нигерия, като знаци на мира, след нигерийско-биафранския спор през 60-те години. 

От комерсиалната къща чакаха продажбата да бъде за 300 000 лири, само че тя надалеч надвиши предварителните прогнози. Със сумата от 1,2 млн. това стана най-скъпата картина на Енуънуу досега. 

Авторът на картината я рисува катостудент в колежа " Ръскин " в Оксфорд и е считан за Баща на нигерийския модернизъм. Той умря през 1994 година Местонахождението на другите му две картини на принцесата остава незнайно. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР